Anadolu Üniversitesi Sualtı Kulübü
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Etkili Palet Kullanmak

Aşağa gitmek

Etkili Palet Kullanmak Empty Etkili Palet Kullanmak

Mesaj tarafından ygt_srn Perş. Ara. 03, 2009 6:02 am

Sualtında yeterlilik en önemli şeydir: Bedeninize çeki düzen verin, dikey durumda kalın ve aksesuarınızı olabildiğince yakında tutun. Dalgalar seyrek olarak bir örnektirler, bu yüzden daha az dalgalı bir yere varmak için çok güçlü bir akıntıdan geçmek zorunda kalabilirsiniz.

Genelde kalçadan palet vurun, dizlerden değil.

Vuruşlarınızı makul ölçüde olabildiğince kısa tutun ki paletleriniz gövdenin dümensuyunda kalabilsin. Daha geniş vuruşlar daha çok sürükleniş yaratır ve daha az etkilidir.

Paletlerinizi tümüyle suyun altında tutun; havada palet sallamak enerji kaybıdır. Su üstünde, sırtüstü gidin ya da yaklaşık 5 metre dalın.

Ritminizi ayarlayın. Bu bir dayanıklılık olayıdır, 100 metre yarışı değil. Çok hızlı gitmekten kaçının. Soluma hızınızı izleyin ve oksijeniniz tükenmeden önce yavaşlayın.

Bedeninizi Düzeltin
Dikey kalın. Suda mümkün olan en küçük yeri kaplamalısınız. Sephiyenizi dikkatle ayarlayın ki hem yukarı hem de ileri doğru palet vurmak zorunda kalmayasınız. Su üstünde sırtüstü palet kullanıyorsanız, kalçanız seviyenin çok altında olmasın.

Ellerinizi ve kollarınızı izleyin. İki yanınızda hareketsiz dursunlar. Kollarınızla atacağınız kulaç pek az itme gücü sağlar ve enerjisel olarak pahalıya patlar.
Aksesuarı yakınınızda tutun. Konsollar ve aksesuar bedeninize olabildiğince yakın olmalılar ki bedenin dümensuyundan korunabilsinler. Örneğin fotoğraf makinesi, makinenin en geniş yüzeyi harket yönünüze paralel çevrilmiş olarak size yakın tutulmalıdır.

Gereksiz ağırlıkları atın. Yüzme gerçekten zorluyorsa, ağırlıklarınızı atın. Ölüm-kalım meselesiyse, Nikonos’a veda edin. Sayıca çok malzeme ve ağırlık sürüklenme getirir.

Hala İlerleyemiyor musunuz?

Dalgadan kaçının. Akıntı heryerde bir örnek değildir.
Genelde, karanın çıkıntılarında ve dar yerlerde akıntı, yüzeyde daha şiddetlidir. Şiddetli akıntıdan kurtulmak için içinden geçin ya da dibe dalın.

Bir el sonra öteki. Akıntı çok şiddetliyse, dipte kayalara, ölü mercanlara vs. tutunarak ilerleyebilirsiniz. Ya da bıçağınızı kuma saplayıp ondan kuvvet alabilirsiniz.

Karaya çıkın. Tüm çabalar iflas ederse, akıntının içinden geçip en yakın yerden karaya çıkın. Dikkat edin, dalgalar ya da kayalar sizi yaralamasın. Suya oranla karada, kaza geçirme olasılığı daha düşük, buna karşın bulunma olasılığınız daha yüksektir.


Yazan: John Francis
Çeviren : Cemile ŞAYLAN
Kaynak : Rodale`s Scuba Diving Magazine

ygt_srn
1* Balıkcık
1* Balıkcık

Mesaj Sayısı : 28
Yaş : 36
Location : Çanakkale
Kayıt tarihi : 14/05/08

http://dalistutkusu.atfreeforum.com/

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz